In de loop van de vorige eeuw, zijn Nederlanders steeds langer geworden. Sinds 1980 is deze groei echter gestopt. Tussen 1980 en 2001, zijn de mannen gemiddeld 1 centimeter kleiner geworden. De vrouwen zijn ruim 1,4 centimeter kleiner geworden. Deze cijfers blijken uit onderzoeken van het CBS, het RIVM en de GGD. Ondanks deze verandering, behoudt Nederland de eerste plaats van het langste volk ter wereld.
De onderzoeken hebben zich toegespitst op mensen die in Nederland zijn geboren. In totaal zijn er van ongeveer 800.000 personen gegevens verzameld met een leeftijd van tussen de 19 tot en met 60 jaar. Het blijkt dat deze verandering in lengte voornamelijk komt door de immigratie van verschillende bevolkingsgroepen naar Nederland. Deze bevolkingsgroepen zijn doorgaans minder lang dan Nederlanders, waardoor de gemiddelde lengte door vermenging daalt.
Deze gegevens nemen niet weg dat Nederlanders nog steeds lang worden. Het dalende gemiddelde van de lengte maakt het echter niet makkelijker voor de lange en brede Nederlandse man om te shoppen voor kleding. Gelukkig houden bedrijven hier rekening mee en verkopen zij grote maten herenkleding.
Langer dan 190 centimeter
Rond het jaar 1950, toen Nederlanders ineens begonnen met groeien, waren mannen van 190 centimeter erg bijzonder. De gemiddelde lengte van de man lag toen rond de 179 centimeter. Lengtes van onder de 175 centimeter waren toen zelfs normaal.
Tegenwoordig ligt dit heel anders. Uit de onderzoeken van het CBR, de GGD en het RIVM, blijkt dat in 2020 ruim één op de vijf jonge mannen 190 centimeter was. Dit betekent dat ongeveer 20% van de Nederlandse mannen deze lengte heeft. 7% van de mannen is langer dan 195 centimeter, een echte recordlengte.
Ontwikkeling van grote maten herenkleding
De jaren ‘50 was het startpunt van de groeiende lengte van Nederlanders. Voor die tijd, kwamen de langere generaties mensen voornamelijk voor in Noord-Amerika en noordelijke landen in Europa, waaronder Noorwegen en Zweden. Eind jaren ‘50 werd de langste generatie Nederlanders ooit geboren. Dit blijkt uit internationaal onderzoek.
Toendertijd was de kleding afgestemd op de gemiddelde lengte van de mensen. Tegenwoordig, met de continue opkomst van inclusive sizing, wordt kleding gemaakt gebaseerd op de diverse lichaamstypen die bestaan. Zo dragen steeds meer merken bij aan dit begrip en komen er vele nieuwe kledinglijnen uit voor grotere lichamen.
In de jaren ‘90 werd het begrip ‘plus-size’ voor het eerst gerealiseerd. Het Britse merk Evans, voornamelijk bedoeld voor dames, bracht toen kleding boven een UK size 14 uit. Dit vertaalt naar een Nederlandse maat 42. Vanaf dat moment sloten meerdere winkelketens zich aan bij deze ontwikkeling en na het jaar 2000 kon men in meeste kledingwinkels plus-size kleding shoppen. In beginsel was dit voornamelijk vrouwenkleding, maar langzamerhand zijn kledingmerken ook rekening gaan houden met kleding voor mannen.
De zoektocht naar grote maten herenkleding
Deze groei in maten heeft zich online doorgezet. Daar is het aanbod aan allerlei soorten kleding het grootst. Fysieke winkelvestigingen bieden vaak een assortiment aan kleding en maten dat niet erg uitgebreid is. Een voorbeeld van een bekende online winkelketen die groots is in plus-size kleding voor zowel mannen als vrouwen, is ASOS Curve.
Toch is het bekend dat het vinden van grotere maten voor mannen lastiger uitvalt dan voor vrouwen. Dit geldt voornamelijk voor de lange en bredere mannen die vaak last hebben van te korte mouwen, of broekspijpen die boven de enkel vallen. De zoektocht naar grote maten herenkleding is een lastige, maar gelukkig maken steeds meer merken dit wel mogelijk.
Op de webshop van de merken, kan men moderne en trendy kleding vinden speciaal voor lange en brede mannen. Er kan kleding voor alle gelegenheden geshopt worden, wat het eenvoudiger maakt voor mannen om kleding te vinden en een outfit samen te stellen.
Leave a Reply