Hoe mensen RVS lassen is afhankelijk van de dikte en de afwerking van het materiaal, evenals van het gebruik van het eindproduct. Terwijl er een verscheidenheid aan methoden voor het lassen van roestvrij staal, zijn er drie die het meest worden gebruikt door lassers. Deze RVS lasmethoden zijn TIG-lassen, weerstandlassen en MIG-lassen..
Tig-lassen of gaswolfraambooglassen
Door de hoge kwaliteit, veelzijdigheid en lange levensduur is TIG het meest gebruikte RVS lasproces. Dit lasproces creëert een lage warmte-inbreng, waardoor het perfect geschikt is voor dun materiaal. Het argongas wordt vaak gemengd met andere gassen, afhankelijk van de behoeften van het specifieke project, waaronder helium, waterstof en stikstof. Om oxidatie te voorkomen en de weerstand tegen corrosie te verhogen, kan een enkelzijdig lasproces worden gebruikt om inerte ruggengasbescherming te creëren tussen de binnen- en buitenlassen.
Weerstand of puntlassen
Weerstands- of “puntlassen”, zoals het vaak wordt genoemd, is een van de meest economische vormen van lassen. De apparatuur voor weerstandslassen (RW) is ongelooflijk veelzijdig en kan dus zowel op kleine als op grote projecten worden gebruikt. RW gebruikt een elektrische stroom om gerafelde metalen randen te verhitten en af te dichten. Dit type lassen is uitzonderlijk productief op metaal met een laag smeltpunt omdat het op maat gemaakt kan worden om vervorming van het metaal te voorkomen.
Migleren of gaslassen van metaal
MIG-lassen is een halfautomatisch proces dat, wanneer het correct wordt uitgevoerd, een sterke verbinding van twee stukken roestvrij staal biedt. Dit proces maakt gebruik van een argonrijk beschermgas en een massieve draadelektrode. MIG-lassen is populair omdat het de lasser in staat stelt gebruik te maken van een gepulseerde stroomtoevoer, wat het gemakkelijker kan maken om die moeilijk bereikbare plaatsen op complexe RVS projecten te lassen. Andere gasmengsels, waaronder die met helium, zuurstof en kooldioxide, worden vaak gebruikt om de boog te stabiliseren en de kwaliteit van de las te verbeteren.
Leave a Reply