Een houtkachel of openhaard is er in diverse soorten en maten. Zo kun je variëren in grootte en type kachels. Als je nog niet voorzien bent, is het allereest goed om te weten of een houtkachel überhaupt kan bij jou in huis. Bovendien is het goed om te bedenken waar je je kachel voor wilt gebruiken. Is dat sporadisch en alleen voor de gezelligheid? Of is het als alternatief op de centrale verwarming? Laat je hierin in ieder geval goed adviseren!
Soorten houtkachels
Zoals al eerder is aangegeven, is de keuze reuze! Maar wanneer jij goed bedenkt waarvoor je jouw kachel wilt gebruiken, zullen er al een aantal keuzes afvallen. Je kunt onder andere kiezen uit: gietijzeren houtkachels, stalen houtkachels, speksteenkachels, pelletkachels en tegelkachels.
CO2-gevaar
Met het stoken van houtkachels en openhaarden moet je altijd alert zijn op CO2-gevaar. CO2-vergiftiging kan namelijk ontstaan door een onvolledige verbranding van hout. Heb je een houtkachel of openhaard in huis? Zorg dan altijd voor een werkende CO2-melder. Deze melder geeft aan wanneer het koolstofdioxide-gehalte langdurig te hoog is.
De uitdaging: het vuur aankrijgen
Voor velen is het een uitdaging om de houtkachel op gang te krijgen. Je moet er wel enige moeite in stoppen. Daarom geven wij je een aantal tips. Ten eerste: zorg voor zuurstof. Vuur kan niet branden zonder zuurstof. Zorg dan ook dat de luchttoevoer en het rookkanaal volledig geopend zijn wanneer je de kachel wilt aansteken. Vul de kachel vervolgens met droog en kleinere stukken aanmaakhout hout. Ga bij voorkeur voor een laag grotere stukken (onderaan) en een laag kleinere stukken (bovenaan) hout. Met een kettingzaag kan je de stukken hout gemakkelijk op de gewenste grootte zagen. Sluit de kachel nu niet direct af. Wanneer het vuur brandt, kun je de eerste vijf minuten het deurtje nog even openhouden voor extra zuurstof. Vul tot slot het hout op tijd aan en voorkom dat je opnieuw staat te ploeteren om het vuur aan te krijgen.
Leave a Reply