Een youngtimer? Dat is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is en eventueel in de toekomst als ‘klassieker’ beschouwd gaat worden. Er is dus geen strikte regel die je kan vertellen of een auto wel of geen youngtimer is of wordt. Een youngtimer kan ook een auto van tussen de 15 en 25 jaar oud zijn waarvan de dagwaarde hoog is. Steeds meer zakelijke rijders kiezen ondertussen voor een youngtimer, simpelweg omdat er een bijtelling geldt van 35 procent van de dagwaarde en dus niet van de cataloguswaarde.
Gewoon WA, beperkt casco of allrisk
Ook zakelijk rijden in een youngtimer betekent dat zaken als benzine, reparaties en parkeerbonen ‘gewoon’ aftrekbaar zijn, net zoals bij zakelijke rijders die een nieuwe auto rijden. In tegenstelling tot voor oldtimers zijn ervoor youngtimers geen aparte regelingen wat betreft de wegenbelasting en worden de reguliere tarieven berekend. Wat betreft de verzekering van de auto is het goed notie te nemen van een aantal belangrijke zaken. In eerste instantie verzeker je een youngtimer gewoon WA, beperkt casco of allrisk. Uiteraard kunnen ook aanvullende verzekeringen afgesloten worden als een schadeverzekering voor inzittenden of een rechtsbijstandverzekering. Niets bijzonders verder dus.
Verzekeren voor de taxatiewaarde
Maar: de dagwaarde van een youngtimer met een lage kilometerstand kan hoog zijn. Sluit je een gewone autoverzekering af, dan wordt daar op geen enkele manier rekening mee gehouden. Verzeker je deze auto volledig- of beperkt casco, dan zal de auto voor de taxatiewaarde verzekerd moeten worden. En dat kan dus uitsluitend met een young- of oldtimer verzekering. De dagwaarde speelt geen rol als je de youngtimer WA wilt verzekeren. Dan is de auto zoals bekend uitsluitend verzekerd wanneer schade ontstaat aan andere motorvoertuigen.
Opbouw schadevrije jaren
Ook de opbouw van schadevrije jaren is bij een youngtimerverzekering en per verzekeraar anders. Normaliter bouw je schadevrije jaren op gedurende de verzekeringsperiode. Een jaar geen schade betekent een hogere positie in de bonus-maluslader. Veel verzekeraars zien een youngtimer echter meer als een soort van hobbyauto en om die reden bouw je bij die verzekeraars geen extra schadevrije jaren op. En dat terwijl de youngtimer gewoon je enige auto is, de auto is waarvan je elke dag gebruik maakt. Vraag dus altijd naar de regelingen rondom schadevrije jaren. Aan het verzekeren van een youngtimer worden bovendien vaak extra eisen gesteld. Zo kunnen een maximaal aantal kilometers op jaarbasis, het gebruik van een andere auto voor normaal, dagelijks gebruik en een goedgekeurd en een recent schaderapport voorwaarden zijn voor een verzekering. Ook kan de maximale of minimale leeftijd van de auto een rol spelen.
Wie zeker wil weten dat de verzekering voor de youngtimer goed geregeld wordt, die neemt een kijkje op Autoverzekering.nl – youngtimerverzekering. Daar worden de verzekeringen duidelijk op een rij gezet en vergeleken. Je auto verzekeren is nog nooit zo eenvoudig geweest!
Leave a Reply