Er zijn veel mensen die zeilen graag als hobby zouden hebben. Het ziet er dan ook erg relaxt uit, lekker met een zeilboot op het water vertoeven. Echter is zeilen hard werken en nog niet altijd zo makkelijk als het er soms uit ziet. Voordat je gaat beginnen met zeilen is het erg belangrijk voor de veiligheid van jezelf en alle andere mensen op het water om goede kennis te hebben van alle regels die komen kijken bij zeilen. Volg hiervoor een cursus om alles te weten te komen over het besturen van een zeilboot.
Wie heeft er voorrang?
Wanneer je aan het varen bent is het natuurlijk erg belangrijk om te weten wie er voorrang heeft op het water. Allereerst gaat beroepsvaart voor aan plezierjachten. Dit zijn vaak namelijk grote schepen die niet makkelijk kunnen wijken of hun schip niet snel stil kunnen leggen. Ook kan het zijn dat ze je niet snel zien omdat grote schepen ook een grote dode hoek hebben. Daarnaast gaat op een gemarkeerde vaarweg zoals een rivier of kanaal of een vaargeul, stuurboordwal (rechts) voor. Bij motorboten onderling gaat het ook op dat stuurboord voor gaat op open water. Bij zeilschepen onderling wijkt stuurboord voor bakboord. Verder gaan zeilschepen voor boten zoals roeiboten en kano’s, maar gaan roeiboten etc. weer voor op (kleine) motorschepen. Zoals je ziet zijn er alleen voor voorrang verlenen al veel verschillende regels. Zorg er dus voor dat je deze goed kent om ongelukken te voorkomen!
Let ook op het water op je maximum snelheid
Net als op de weg heb je ook op het water te maken met een maximaal toegestane snelheid. Over het algemeen moeten motorboten in Nederland zich houden aan een maximale snelheid van 20 kilometer per uur. Voor zeilboten gelden deze regels dan weer niet. Wil je sneller varen dan 20 km/u, dan zul je naar een snelvaargebied moeten gaan. Hoe snel je hier mag varen is vaak aangegeven met borden. In havens en smalle vaargeulen kan ook juist een lagere maximumsnelheid gelden. Ook dit wordt aangegeven met borden. In havens moet je vaak ook langzamer varen. Meestal ligt de maximumsnelheid hier rond de 13 km/u.
Wees goed voorbereid
Voordat je met een boot het water op gaat moet je er in ieder geval voor zorgen dat je goed voorbereid bent, de belangrijkste regels kent en dat je boot goed is uitgerust met alle benodigdheden. Weet je niet precies aan welke eisen je boot moet voldoen? Vraag dan advies aan een partij die hier verstand van heeft. Jachtmakelaardij Kappers kan je bijvoorbeeld verder helpen. Zorg dat je bevoegd bent om te varen waar je wil varen en wanneer het nodig is beschikt over een vaarbewijs. Daarbij is het zaak om op het water goed rekening te houden met de mensen in andere boten om je heen. Leg je boot niet zomaar overal aan maar doe dit alleen waar het is toegestaan. En vanzelfsprekend mag je net als in de weg ook op het water geen voertuig besturen wanneer je hebt gedronken. Houd je aan deze punten en je kan veilig op weg!
Leave a Reply